Als geboren en getogen Brabander woon ik nu ongeveer de helft van mijn leven in ’s-Hertogenbosch. Van jongs af aan hadden wij thuis een hond en voor mij was het dan ook logisch dat er (na mijn studie Dierhouderij & Diergezondheidszorg aan de HAS Den Bosch) een hond in huis kwam. Meer dan 15 jaar geleden zag ik voor het eerst een, toen nog zeer onbekend ras, Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Ik was op slag verliefd. Hoe meer ik mij in dit actieve ras ging verdiepen, hoe aantrekkelijker het werd. Een paar jaar later kwam de eerste Toller (Bodi) in mijn leven.
Door mijn werk bij een grote honden- en kattenvoedingsfabrikant was ik inmiddels al in aanraking gekomen met positief trainen. Bodi heb ik van jongs af aan met clicker getraind en later ben ik niet alleen de cursussen op de hondenschool gaan volgen maar ook een instructeurs opleiding op dat gebied.
Omdat het een actief ras is, ging ik op zoek naar oefeningen om hem tussen door thuis ook lekker na te kunnen laten denken. Zo rolde ik in de dogdance. Hierbij gaat het vooral om het samenspel tussen hond en baas. Toen hij ca 3 jaar was ben ik jachttraining gaan volgen, want apporteren bleek zijn lust en zijn leven. En ik merkte dat ik dat ook erg leuk vond om te doen. Zo leuk dat ik ook wedstrijden met hem ben gaan lopen.
Inmiddels is Bodi “met pensioen” en heeft hij sinds deze zomer een waardige opvolger in Jägo, ook een Toller. Tijdens zijn pupperiode merkte ik weer eens hoe belangrijk het is om tijd te investeren in een goede band met je hond. Of het nu gaat om gehoorzaamheid, apporteren of het aanleren van trucjes, het samenwerken staat centraal.
De afgelopen jaren heb ik naast de opleiding Kynologisch Intructeur bij de Martin Gaus academie ook de opleiding Dogdance Intructeur gevolgd. Ook heb ik workshops en seminars gevolgd op het gebied van hondentraining zoals hersenwerk voor honden, de “Do as I do-trainingsmethode” en positieve jachttraining.
Ik vind het erg leuk om te zien als hond en baas samen plezier hebben. Dat vind ik dan ook belangrijk om uit te dragen als aandachtspunt.